The Science of Biology

Idag är det söndag. Halloween har gått av stapeln i år igen och jag spenderade den i nyktert tillstånd, något jag fann otroligt skönt. Jag hade väldigt kul ändå trots detta och några av de bästa kostymerna jag såg var; Optimus Prime från Transformers och... jag kommer inte ihåg fler. Anyways, jag agerade svarttaxi också och tjänade in rätt bra med pengar, och eftersom jag tycker om att köra bil så var det bara roligt. Det är helt omöjligt att få tag på en riktig taxi under Halloween i Isla Vista p.g.a. de cirkus 30 000 personer som rör sig där under den tiden. Detta gav mig även möjligheten att åka igenom en poliskontroll två gånger, vilket jag tyckte var superspännande! Nåväl, nu är helgen över iallafall och förhoppningsvis återgår allt till det normala snart.

Jag är inne på mina sista antibiotika-tabletter och imorgon klockan elva ska jag till läkaren för att undersöka mina halsmandlar en gång för alla. Hur det gick får ni veta här sen. Idag ska jag bara plugga biologi för att försöka få klar min 3:e och näst sista uppsats i den kursen innan den 12:e november. Men först ska jag hämta ett glas apelsinjuice.

Later!

Herregyd, massa bränder...

Det brinner nere i San Diego och sedan i lördagskväll så brinner det även i Malibu. Min roommates föräldrar har blivit evakuerade från sitt hus nere i Poway, San Diego och även vi drabbas här uppe av askan som flyger in, liten repris från förra året. Hoppas allt går bra för människorna där nere.

Nu ska jag till doktorn igen. Wish me luck!

Take that, halsmandlar!!

Äntligen, efter att ha ränt runt över hela Santa Barbara i taxi så har jag min antibiotika, pain relievers och steorider. Jag ser ljuset i tunneln redan. Jag måste tacka min far som hetsade mig att gå till läkaren, när jag egentligen bara vill gå och dö. Ole, min riddare, tog en taxi med mig upp till City College då jag kände att nej, köra bil så lär jag få min vilja igenom. Vi sprang in femton minuter innan Health Clinic stängde, de gav mig en remiss till MedCenter, där jag blev behandlad sist. Måste bara nämna att sjuksköterskan trodde antagligen att jag var efterbliven för att Ole stod där och tolkade medan jag bara fick ur patetiskt grötiga ljud. Så samma taxisnubbe kommer tillbaks och hämtar upp oss medan jag sitter och tvingar i mig en vatten i hopp om att Alvedonen har börjat verka, troligtvis har den det men mina halsmandlar vill inte ge upp utan fortsätter att smärta.

Vi hoppar ur bilen och in på MedCenter där Ole återigen får agera tolk, men när de fråga om mitt födelsedatum blev det tyst och eftersom jag inte kunde prata var det bara att plocka upp körkortet. Nåväl, det dröjer kanske tio minuter innan jag blir inkallad och Ole är med som moraliskt stöd. En hysterisk grej ändå dock precis innan, vi sitter i väntrummet. Jag försöker återigen tvinga i mig vatten för det har jag hört ska vara bra, då en tjej bakom oss har eavesdroppat på vår konversation med sköterskan och frågar mig "Why can't you talk?", jag bara ler och nickar mot Ole som förklarar. Vad hade hon förväntat sig, ett svar eller!?

Hursomhelst, när vi har blivit inkallade så kommer läkaren efter en stund och han känner igen mig sen föregående gång. Han bara skakar på huvudet och frågar "is it exactly the same?" jag nickar men försöker få fram att det är värre den här gången. Han tycks förstå och kikar lite i min hals. "Oh, they are reaaaally big!". No shit, vill jag säga men kan ju ändå inte prata så. Han lägger fram ett förslag om att ge mig steorider som ska dämpa svullnaden, sen en starkare antibiotikakur än tidigare samt ett par pain relievers. Jag tycker det låter bra men han var tydligen inte klar, jag förstår direkt att han vill skära mig i halsen som jag varit med om en gång tidigare hemma i Sverige. Det var otroligt smärtsamt men jag slår mig själv för bröstet, inombords, och tänker 'be strooong!!". Så jag tycker det låter som en "bra" idé och off we go till ett avskiljt rum där han börjar spruta bedövningsspray på mina halsmandlar för att sedan förstärka dosen med en spruta. Jag biter ihop och tycker att det här går väl an. Efter fem minuters väntan på att det ska börja värka så tar han fram sin jävla lilla kniv, förlåt men jag blev irriterad på den. Men jag uttrycker inga känslor utan säger bara, fortfarande med en ofantlig mängd gröt i halsen, "let's get it over with", macho som man är. Så han börjar skära och blodklump efter blodklump spottar jag ut och efter ett par horribla minuter så säger han att han inte hittar något, så han ska försöka på ett ställe till sen ger vi upp. Jag vill resa mig upp och svälja bedövningssprayen men tänker att "it's all for the better, it's all for the better...". Så efter ett tag är han klar och jag sitter kvar en stund och spottar blod, funderar lite på hur Ole har det där utanför men tänker att ingen mår så dåligt som jag just nu. Det fick mig att känna mig lite bättre. Läkaren, som är hur trevlig som helst och jag kan stolt säga att jag tycker amerikansk sjukvård är underbar för de mesar inte, ger mig tre recept på tidigare nämnda läkemedel och jag går runt med min spottkopp inne på 'Long's Drugs' i en halvtimme (nämnde jag min otroliga smärta?) innan jag får min medicin. Men såklart så ska det börja strula och kassörskan säger att mitt insurance card inte går igenom, jag suckar, för prata kan jag fortfarande inte, och viftar med kortet för nu vill jag bara hem och trycka i mig min medicin. Får ta tag i det där senare, det ska inte vara något problem.

Så nu har jag fått en shake av Oscar som jag måste dricka innan jag tar mina steroider. Nu ska jag fanimej bli frisk. Har även fått en remiss till en halsspecialist så vem vet, nu kanske jag kan bli av med mina problemfyllda halsmandlar en gång för alla.

God natt på er, och god morgon i Sverige!

Charles Darwin <3

Jag har mycket att plugga just nu, I tell you! Jag sitter och skriver en biologiuppsats om evolutionsläran och hur man daterar en supergammal fossil och inte att förglömma hur en fossil blir just en fossil!! Sen har jag midterm i filmstudies på torsdag där jag ska skriva massa kvasifilosofiskt trams om ett par filmer vi sett. Men jag såg ljuset i tunneln idag, halvt iallafall... Det var lite täckt av någon slags dimma men jag är iallafall klar med min första kurs. Biology 141 Laboratory som var en 8-veckors klass bestod av bland annat field trips till museum of natural history och botanic gardens. Från och med idag är jag alltså ledig på tisdagar, detta om något ger mig motivation! Nu kan jag dega framför TV:n utan att ha dåligt samv... who am I kidding?  Jag måste ändå använda tiden till att plugga för jag läser faktiskt 18 units vilket är max-takt. Nu har jag svamlat tillräckligt och använt alldeles för många tangentnedtryckningar jag egentligen skulle ha placerat i Word men vad gör man inte för sin lilla skara besökare?

WIsh me luck! Glömde jag säga att jag har ont i halsen igen? One-a-day vitamins, do your thing!

Up Against The Wall

Var nere i Los Angeles igår och irrade runt med några vänner. Besökte även IKEA, wuho!! Fick sjuka cravings efter lantchips även fast jag inte vart borta särskilt länge. Köpte en läskigt het scarf och t-shirt i min favoritaffär i Beverly Center, Up Against The Wall.

image197

image199

Nu sitter jag dock och tar det lugnt och pluggar, vilket jag även har som plan för resten av helgen.

image198




This is how we do it

Mitt rum liknar ett rum! California-flaggan sitter uppe på väggen där den hör hemma precis ovanför sängen, skrivbord och stol finns nu i ena sidan av rummet, och mitt emot detta så finner du en surfbräda och en lampa. Sedan finns garderoben bara två steg därifrån.

image196

Hursomhelst, nu har det gått sjukt lång tid sen jag bloggade. Jag ska vara uppriktig, jag har helt enkelt inte orkat. Men men, nu lägger vi sådant bakom oss och pratar om mig och mina upplevelser istället. Försöker förgäves komma ihåg vad jag gjort senaste veckorna men alltihop är en röra.

I fredags var jag iallafall på zoo med två vänner från min principles of biology laboratory-class. Vi hann även med Museum of Natural History. Vi gick inte till dessa ställen för nöjes skull även fast det stundtals var riktigt intressant. Äh, nu ska jag lugna mig men jag lärde mig faktiskt en hel del. Kom på att jag låste in nycklarna i bilen när jag kom till zoo't. Fick skjuts hem och tillbaks för där hade vi faktiskt en extranyckel, blev lite irriterad men suckade bara högt och slog mig för pannan.

Har även fått tillbaks min första biologi-uppsats som handlade om de första fem kapitelena i min skittjocka biologibok. Det här var frågorna som skulle besvaras i uppsatsform;

"Describe the structures of functional groups and describe their roles in biological molecules. Include in your answer:
a. Electronegativity, polar covalent bonds and water solubility.
b. The importance of water to biological systems.

Describe the chemical structures of these types of molecules and the roles they play in cells. Include in your answer:
a. the nature of the subunit components (monomers) of proteins, carbohydrates and nucleic acids,
b. the unique qualities of lipids that make them both good structural compounds for membranes and sources of energy in food,
c. how RNA and DNA molecules differ and how their roles differ, d, the diversity of proteins and their functions.

Using Chapter 4 and the course website (beginning on: http://www.saturdays.net/biology/03cel/scs01.htm), describe the structure and function of subcellular structures that comprise the cell nucleus, cytoplasmic organelles and cytoskeleton. Include in your answer:
a. the structure and function of membranes as compartmentalizing/isolating structures (pp 87-91),
b. the specialized structures and summary functions of (at least) the cell nucleus, chloroplasts, mitochondria, lysosomes, endoplasmic reticulum and the Golgi apparatus,
c. the role of the cytoskeleton in support, shape and movement of cells,
and d. describe the origin of mitochondria and chloroplasts by endosymbiosis.

Using chapter 5, describe the structure and functions of membranes. Include in your answer:
a. the nature of the fluid mosaic model of membrane structure and the role of the hydrophobic and hydrophilic regions of the lipid bilayer,
b. the mechanisms by which cells recognize and adhere to other cells,
and c. The mechanisms by which molecules are able to pass through membranes."

Sådär, nu fick ni en liten inblick i min biology class. Jag lyckades iallafall få 83 poäng på den, och A var 84 så det fick bli ett B. Men jag är rätt nöjd för jag hade endel trubbel i början med denna. Och det var mitt första B hittils, annars har jag fått A på alla andra uppgifter jag lämnat in och fått tillbaks. Så det går rätt bra, men snart kommer midtermsen och då kommer jag avlida förmodligen.

Men nog med plugg, det har jag redan för mycket av. Chris har vart borta den här helgen då han skulle fira sin mamma och syster nere i San Diego. Så jag, Oscar och Ole har mest tagit det lugnt framför TV'n och spelat PS3.
Nu ska vi antingen till stranden eller hitta på nå annat strunt. Tack så mycket för mjölkchokladen, kexchokladen och gott&blandatpåsen, mamma! Ovärderligt!

image195

Vår bil skapar hysteri också förövrigt. Folk blir helt tokiga och börjar helt plötsligt använda blinkers. Har fått frågan "how long have you been on the force?" och "man, are you a narc? (narcotic police, reds anm.)". Alla mexare i området börjar darra när vi rullar förbi men vinkar sedan glatt när de ser att det är grabbarna i apartment B. Pratade i tio minuter om hur cool bilen var med en av mina vänners maintenance-kille. Nu ska jag dock äta frukost. God natt på er i Sverige.